Iz ugla jednog stomatologa + malo iznenađenje

Danas za vas imam jedan "smart post", istina, nije ga dugo bilo ali mislim da bi mogao da vas zanima. Bespotrebno je govoriti koliko lepi i zdravi zubi utiču na kvalitet zdravlja i života uopšte dok sam mišljenja da ni jedna šminka na licu ne može lepše da stoji od zdravog i zadovoljnog osmeha.


Iako sam završila srednju zubotehničku školu i kompetentna sam da govorim o nekim stvarima koji se tiču ove teme, ipak sam pomoć potražila od pravog stručnjaka, Dr Radoslave Boberić-Vasić. Osim što je uspešna poslovna žena i doktorka bez premca, ona je i moja bliska prijateljica, kuma, mama dve preslatke i prepametne devojčice i divna mlada žena. Da ne preterujem u hvalospevu, moći ćete da se uverite i sami ali o tome više na kraju posta.

Ono što sam zamislila je da doktorki Raci (od milja) postavim par pitanja, u vidu intervjua koja sam pretpostavila da će nam svima biti interesantna a ona se potrudila da mi na ta pitanja odgovori. Uživajte sada u postu i obavezno čitajte do kraja :)



1. Kada je pravo vreme da se otpočne sa pranjem zuba kod dece i kada je poželjno napraviti prvu posetu stomatologu?

Pre nego što izraste prvi mlečni zub, potrebno je nakon svakog hranjenja očistiti bebi desni  nežnom čistom tkaninom. U periodu kada počnu da niču mlečni zubi, savetuje se da se odmah počne sa pranjem ujutro i uveče. Tada treba birati četkice i paste namenjene uzrastu deteta od 0 do 2 godine.

Odmah nakon nicanja prvog mlečnog zuba trebalo bi dete odvesti u prvu posetu stomatologu. Svaku narednu posetu treba planirati nakon 6 meseci, ukoliko stomatolog ne predloži drugacije. Redovne kontrole su najbitnija stvar u nezi zuba vašeg deteta, zato što ga tako upoznajete sa novim iskustvom i stvarate kod njega dobre navike, a sve u cilju zdravlja zuba i usta za naredne predstojeće godine.

2. Da li je i koliko važna higijena usne duplje i zašto?  

Higijena usne duplje je jednako važna kako i higijena zuba. Neophodno je pravilno održavati higijenu jezika kao i higijenu sluzokože usne duplje. Tu podrazumevamo pranje jezika pastom i četkicom čime postižemo relativno adekvatniju bakteriološku floru. Upotrebom antiseptičkih rastvora za ispiranje usne duplje smanjujemo broj štetnih mikroorganizama, kao i nagomilavanje dentalnog plaka a takodje preveniramo pojavu novih karijesnih lezija. Naravno primena sredstava za ispiranje usne duplje mora biti indikovana od strane stomatologa, jer nekontrolisana upotreba istih može dovesti do disbalansa normalne mikrobiološke flore usne duplje što rezultira pojavu neželjenih efekata. 
Mnogim pacijentima je neophodna primena i interdentalnih četkica, kao i upotreba konca za čišćenje zuba kako bi postigli adekvatnu oralnu higijenu.

3. Kako, kada i koliko dugo se pravilno peru zubi?

Zube treba prati tri puta dnevno u trajanju od 3 do 5 minuta, pravilnim pokretima zavisno od površine zuba.


4. Šta misliš o kućnom izbeljivanju zuba, da li misliš da ono daje dobre rezultate i kako ga eventualno obaviti?

Beljenje zuba, da, ukoliko je to preporučeno od strane stomatologa. Postoji ordinacijsko i kućno beljenje, efekat je sličan. Razlika je u preparatu koji se koristi, za kućno beljenje se koriste preparati sa manjom koncentracijom aktivnog izbeljivača, duže se aplikuje i potrebna je veština da bi se to adekvatno aplikovalo na sve raspoložive površine zuba. Mogu se beliti samo zdravi zubi, i površine zuba koje nisu prekrivene kompozitnim ispunom ili keramičkom krunicom.

 5. Kakve četkice da biramo - za decu i za odrasle?

Što se tiče izbora četkice treba birati one koje imaju zaobljena vlakna kako bi se izbegla povreda mekih tkiva. Četkice treba često menjati, jer one sa krivim i istrošenim vlaknima ne mogu adekvatno ukloniti sve naslage. Neka to budu četkice sa srednje tvrdim vlaknima.

Dečije četkice treba birati prema uzrastu vašeg deteta, neka budu šarene sa dečijim motivima kako bi naši mališani pranje zuba privatali kao dobru dečiju igru.

6. Imaš li neki dodatni savet za nas?

Neophodna je i primena pomoćnih sredstava za održavanje adekvatne oralne higiene, kao što su interdentalne četkice, konac za zube i antiseptička sredstva za ispiranje usne duplje.



Ono što vam nisam rekla jer sam najslađe ostavila za kraj je da je Dr.Raca ponosna vlasnica ordinacije Belville Dental Care u Belville naselju. Ordinacija se nalazi u zgradi Đurđevak, Jurija Gagarina 14 nj. Iznenađenje o kom sam pričala na početku ovog posta, a tiče se vas, to je popust koji je Dr.Raca odobrila za sve čitaoce ovog bloga a on iznosi 25 % na kamenac i plombe. Nadam se da vam se ovaj post svideo kao i činjenica da možete da ostvarite popust za sebe ili članove svoje porodice. Samo napomenite da ste pročitali post bloga Good morning, gorgeous!
Telefoni na koje možete zakazati vaš pregled su: 011/6300 180 i 063/8277 667


Kako vam se svideo ovakav tip posta? Budite slobodne pa postavite još neko pitanje ako vas nešto zanima ili imate nedoumicu!




No comments