Kozmetička abeceda: Preparati za zaštitu od sunca

Evo i mene, napokon, posle dužeg vremena. Frka oko fakulteta nikako ne jenjava, a ja ne upsevam da uz to ukombinujem bilo šta. Hvala BOGU na mojoj divnoj sestri koja je tu da uskoči kada meni zagusti.

Za danas sam vam spremila jedan poduži ’smart’ post i nadam se da će vam koristiti. Pa da počnem.

Iako vreme pokušava da nas ubedi u suprotno, došlo je proleće što obično znači mnogo više vremena provedenog u prirodi. Ovome se svi neizmerno radujemo, a prolećno sunce nekako učini da svi živnemo. Naučni su pokazali da suncevi zraci deluju smirujuće, čak i antidepresivno. Stanovnici Skandinavskih zemalja često na idu na svetlosnu terapiju, kako bi se sprečilo da postanu depresivni. Pored ovoga, sunce stimuliše nastanak vitamina D koji održava naše kosti čvrtsim i neki smatraju da deluje i antiinflamatorno (primetilii ste da ste leti manje bolesni, možda je i ovo razlog za to). I još mnogo, mnogo dobrobiti mi dobijamo od sunca. Ne kaže se džabe Sunce je izvor života. Nažalost, sve dobro ima i svoje loše strane.




Spekrtar svetlosnih zraka je raznolik, ali ono što nas najviše zanima je ultraljubičasta svetlost koja je štetna za čoveka. Naravno, priroda se snašla i našla način da nas zaštiti od nje- OZONSKI OMOTAČ. Svrha omotača je da profiltrira snop sunčeve svetlosti i spreči UV zračenje da dođe do površine Zemlje. Kako smo raznim delovanjima uspeli da uništimo deo ozona, sve više i više bivamo izloženi štetnom sunčevom zračenju i ko će prvi da strada ako ne naša koža koja mu je direktno izložena. U koži postoje prirodni mehanizmi zaštite od UV zračenja, međutim oni su neefikasni kod današnjeg zračenja.

UV zrake delimo na:
  •         UV A (allergies, aging, solArijum) uzrokuju prevremeno starenje kože, pojavu hiperpigmentacije, mlitavljenje kože i pojavu bora. Kožu ’boji’ i daje lažan osećaj zaštite od sunca. Ovi zraci prodiru u dublje slojeve kože i uzokuju oksidativni stres koji oštećuje ćelije kože
  •        UV B (burning) uzrokuje opekotine, oštećenje oka(kataraktu), oštećenje imunog sistema i DNK, što dovodi do kancera kože.
KOŽA PAMTI!!! ZATO JE ZAŠTITIMO!!!   


Oko prevencije nema mnogo mudrosti: izbegavati izlaganje sunčevoj svetlosti  u periodu od 10-16h, koristiti zaštitnu odeću i aksesoar- pamučnu ili lalnenu odeću svetle boje, naočare i kape, redovno koristiti preparate za zaštitu od sunca.

Što se odeće i naočara tiče, tu same odaberite šta vam najbolje stoji, a ja ću pokušati malo da vas bolje upoznam sa preparatima za zaštitu od sunca i objasnim termine koje ćete često naći na pakovanju ovih proizvoda.

SPF(Sun Protection Factor) je broj koji predstavlja odnos između doze UV zračenja koja dovodi do pojave crvenila zaštićene kože i doze koja dovodi do pojave crvenila nezaštićene kože. U praksi ovo znači da sa SPF 50 kremom 50 puta 'više' suncevog zračenja treba da izazive crvenilo kože (što ne želimo da postignemo).
Ovaj pojam se odnosi samo na UV B zrake.

KATEGORIJA
ZAŠTITNI FAKTOR
NISKA ZAŠTITA
6, 10
SREDNJA ZAŠTITA
15, 20, 25
VISOKA ZAŠTITA
30, 50
VEOMA VISOKA ZAŠTITA
50+

Izbor faktora zavisi i od tipa kože, mada nikada nećete pogrešiti ako uzmete veći faktor. Koji tip kože imate lako možete da procenite na osnovu sledeće tabele:

Pozajmljena fotografija

Ukoliko na pakonju stoji  oznaka UVA u krugu, to je znak da se u preperatu nalaze i filteri koji odbijaju i UVA zrake, a njihova količina u preparatu je u odnosu na UVB filtere je 1:3.


Waterresistant/waterproof  znači da ste zaštićeni od sunca i do 40 minuta posle uranjanja u vodu dok
Very waterresistant znači da ste zaštićeni od sunca i do 80 minuta tokom merene aktivnosti u vodi.

Ovo u praksi i nije baš tako jer svakim brisanjem peškirom vi skidate sloj preparata pa je nakon brisanja potrebno ponovno mazanje.

Kako pravilno i kada namazati preparat? Ovo je i mene jako začudilo i moram priznati da nikad ovako detaljno nisam mazala kremu i verujem da nikad neću, bar što se količine tiče. Preparat treba namazati pola sata pre  izlaska na sunce, po izlasku na sunce i posle na svakih 2 sata.  Preparat treba naneti u debelom sloju, ravnomerno jer je krema jedini način da se zaštitite od sunca (iako ni ovo ne predstavlja 100%-tnu zaštitu, jer ona ne postoji).
 A sada evo i kako :)


Pozajmljena fotografija
Bebe do 12 meseci ne izlažite suncu, već ih odećom, šeširićima i naočarima štitite od štetnih suncevih zraka. Njihove oči još nisu dovoljno razvijene i sunce može da im ošteti vid. Što se tiče preparat, postoji striktno definisan spisak dozvoljenih UV filtera koji smeju da se koriste u kids preparatima a to su titanium dioksid i cink oksid. Ovi filteri mogu maksimalno da obezbede SPF 25 koji nije dovoljan da zaštiti bebinu kožu.

Što se tiče formulacije ovih preparata, najčešće su lagane emulzije koje se lako razmazuju i brzo upijaju u kožu. Postoje i ulja, međtim ona obično imaju manji zaštitni faktor, pa ne predstavljaju prvi i pravi izbor za one sa svetlijom kožom.

Ja lično imam svetlu, sveeetluuu put i masnu kožu lica pa ću vam preporučiti neke od preparata koji su meni odgovarali:

ZA LICE sa matirajućim efektom:











ZA TELO: 

Garnier izuzetno lagana za mazanje, dok Afroditino mleko nema titanijum dioksid

 Nadam se da će vam ove informacije poslužiti  i 'unaprediti' vašu rutinu. :)

Stay gorgeous! Tanja

No comments