Abeceda šminkanja I deo

Ovaj post je zamišljen kao jedan mali podsetnik svima nama kada je dekorativa u pitanju. Proverite svoje znanje ili naučite nešto novo!

Nije na odmet još jednom ponoviti da se šminka nanosi na savršeno čistu kožu, a da izgovor za odlazak na spavanje sa šminkom na licu ne postoji.

Osnovna funkcija dekorativnih preparata za negu lica jeste da pokriju nedostatke a da naglase one crte i delove koji imaju atraktivan izgled. Savremenoj ženi se danas pruža čitav spektar proizvoda veoma različite namene. Evo pregleda osnovnih makeup proizvoda:

                                                                        L I C E

PUDERI se koriste za negu kože kao i za prikrivanje nepravilnosti na koži. Takođe, imaju i zaštitnu ulogu.
Mogu biti: kompaktni, tečni, u prahu i krem.
Pri odabiru pudera trebalo bi voditi računa o izboru prave teksture i prave nijanse.
Postoje 4 osnovne formule podloge: na bazi ulja (silikonskih i biljnih), na bazi vode, bez ulja i bez vode. Puder na bazi ulja je za suvu kožu a na bazi vode za ostale tipove kože. Puder bez ulja upotrebljavaju osobe koje imaju masnu kožu a bez vode se najčešće koriste za scensku šminku.

Kompaktni puderi namenjeni su svim tipovima kože izuzev za suvu. Obično se prodaju u posebnoj kutijici sa sopstvenim sunđerom. Prodaju se u više boja ili postoji translucent koji se prilagođava boji tena.

Tečni puderi su podeljeni prema tipu kože pa im to oderđuje teksturu.
Za masnu se koriste puderi bez ulja koji daju mat izgled.
Za suvu kožu, hidrantniji koji tom tipu daju svež i baršunast izgled.
Postoje tečni puderi koji imaju veću ili manju pokrivnu moć.

Kremasti puderi su gust, tekstura im je bogata i neguju kožu. Obično se preporučuju za suvu i zrelu kožu. Najbolje je nanositi ih sunđerom za tečni puder. Imaju jako dobru pokrivnu moć. 

Puderi u prahu se koriste za fiksiranje tečnog pudera kao i za matiranje kože lica. Nanose se pufnicom ili četkom za puder u prahu. Uglavnom nemaju veliku moć upijanja. Ne preporučuju se za dehidriranu kožu.

Tonirane kreme su preparati koji igraju ulogu pudera i kreme. Imaju malu moć pokrivanja ali zato neguju kožu. Odlične su za leto. Obično se proizvode u tri boje i upotrebljavaju se kao deo dnevne nege. Namenjene su devojkama i ženama koje se malo šminkaju.



                                                               R U M E N I L A
                                            imaju dekorativnu i korektivnu ulogu.
Daju biserni sjaj ili mat izgled. Namenjena su za sve tipove kože. Mogu biti kompakt ili krem.
Kompakt rumenila imaju sopstvenu ambalažu i četkicu za nanošenje dok se krem rumenila nanose prstima ili sunđerom. Proizvode se u više nijansi.

Bronzeri, kao i rumenila imaju dekorativnu i korektivnu ulogu. Koži lica daju preplanuli izgled. Mogu biti kompaktna i koriste se uz pomoć četke za nanošenje rumenila.


                                                             K O R E K T O R I
                                      se koriste za prikrivanje nedostataka na licu.
Prikrivaju tamne kolutove, kuperozu-crvenilo, bubuljice, ožiljke...Nanose se ispod ili preko pudera. Obično se preporučuje da budu za nijansu svetliji od boje lica. Mogu biti tečni, u stiku ili olovci.
Tečni korektori imaju blagu pokrivnu moć dok su oni u stiku ili olovci jače pokrivne moći.
Proizvode se u više nijansi: zeleni korektor neutralizuje crvenilo, ljubičasti daje svežinu tenu, korektor boje breskve daje umornoj koži blistavost a beli korektor daje blistavost svim tipovima kože. Navedena podela važi i za kompaktne pudere.





U narednom postu biće govora o dekorativi koja se tiče očiju i usana.

Stay gorgeous! Lidija

No comments